Historie

 

“Toen ik zelf startte met mijn kinderen bij juffie Wietske van de Vrije peutergroep Doppejan in Terneuzen, wist ik nog niets van antroposofie, maar de huiselijke aanpak, het leven met de seizoenen en het contact met de natuur sprak mij heel erg aan. Het bleek dat mijn bewuste keuzes in opvoeding wat betreft biologische voeding, de kijk op kleine en grote mensen en hun ontwikkeling en behoefte aan betekenisvol leven samen kwamen in de antroposofie. Het heeft mijn ideeën over opvang gevormd en gesterkt.

Nadat wij als gezin zijn verhuisd naar Amersfoort was de tijd rijp om deze ideeën waar te maken. Met mijn zoektocht naar een mooie groene plek in Amersfoort kwam ik terecht bij de Zusters van het Eemklooster. Het Klooster is een diepgewortelde plek met veel historie. Je voelt de echo van de spiritualiteit van de Zusters die hier gewoond hebben. De hoge plafonds, hoge oude ramen en binnenplaatsjes dragen bij aan een aangenaam gevoel waardoor de natuurlijke omgeving vanuit binnen voelbaar is. Buiten staan mooie oude bomen en is de natuur divers.

In mei 1997 ben ik hier gestart met Panta Rhei, vanuit de visie dat opvang als een ’tweede thuis’ mag voelen, een rustpunt voor kinderen in een al maar bewegende wereld. De natuurlijke omgeving van het Eemklooster biedt een continu leer- en speelveld voor de kinderen.

Vele jaren geleden startend met een paar kinderen, hebben veel ouders ons weten te vinden, zich thuis voelend in onze visie, en is Panta Rhei uitgegroeid tot wat we nu zijn. In 2014 zijn we Panta Paideia als 2de locatie gestert bij de Vrije School Amersfoort.

Al onze groepen zijn horizontaal, dat wil zeggen dat de kinderen bij hun eigen leeftijdgenootjes zijn. Horizontale groepen bieden meer ontwikkelingskansen voor kinderen dan verticale groepen. De pedagogisch professionals kunnen hierdoor leeftijdsgerichte activiteiten aanbieden.

In het Eemklooster zijn onze buren vernieuwende creatieve ondernemers met hun eigen energieën, hier komen leuke samenwerkingen uit voort voor de kinderen.

Bij Panta Paideia hebben we voor de kinderen een ruime groene natuurstruinplek gemaakt. Daarbij is het prettig met de Vrije School Amersfoort onder één dak gehuisvest te zijn.

(Marjolijn Wolsink, oprichter & directeur)